Prof. MUDr. Karel Lewit, DrSc.
Prof. MUDr. Karel Lewit, DrSc.

HA MANUÁLTERÁPIA, AKKOR EGY KIS TÖRTÉNELEM


Ha a manuálterápiáról beszélünk akor mindenképpen vissza kell nyúlnunk a kezdetekig. Az eredete a hajdani Csehszlovákiára vezethető  vissza és egy felejthetetlenül nagy tudású ember nevéhez  köthető, aki nem más mint, prof. Karel Lewit. Éppen ő volt az aki a manuális medicina alapjait megalkodta és oktatási rendszert hozott létre Csehországban és Szlovákiában, akinek tanitványai - MUDr. Jitka Ďurianová éa MUDr. Emília Thurzová - elsőként vitték el és oktatták a manuális terápiát Oroszországba a 80-as évek elején.


Prof.Karel Lewit a második világháború után egy nagyon hires klinikán dolgozott Prágában a ’Dr. Henner’ neurológiai intézetben. Abban az időben az ő feladata a csigolyák közötti porckorongsérvek kialakulásának oka és kezelésének kutatása volt. Már akkor törekedett egy elmélet gyakorlati kivitelezésén melynek alapja a gerinc tehermentesitése volt. Ennek tökéletesitésében egy cseh hölgy, paní Čápová segitett aki a háború alatt az USA ban élt és ott Kiropraktikát tanult. (Kiropraktika=Chiropractic. Alapítója Daniel David Palmer (Marc. 7, 1845 – October 20, 1913) és fia B. J. Palmer (September 14, 1882 – May 21, 1961)felfedezte a chiropraktikát és így a gerinc csigolyáinak helyzetének hatását az emberi szervezetre)

Prof.Karel Lewit olyan sokat figyelte és kutatta  paní Čápová Kiropraktőr műfogásainak hatásmechanizmusát, hogy a fogásokat megtanulta, saját vizsgálatai alapján némileg átdolgozta  és a kezeléseit már erre alapozta.


Prof.Karel Lewit irányitása alatt 1965 ben Prágában kezdték a rehabilitációs orvosok átképzését a funkcionális vizsgálatok és manuálteráiás kezelések irányába. Első orvosok Szlovákiából MUDr. Jitka Ďurianová és MUDr. Dušan Kostka voltak.  MUDr. Jitka Ďurianová és MUDr. Juraj Lalák 1969 ben  prof. Karel Lewitnél abszolválták az oktatói képzést.

1970 ben Szlovákiában létrejött a szlovák orvosok manuálterápiára képző intézete. Vezető oktató prof.Karel Lewit volt, segédei pedig MUDr. J. Ďurianová és MUDr. J. Lalák orvosok voltak. Olyan kiváló szakemberek voltak tanitványai között, mint pl. MUDr. Ľudovít Zbojan, MUDr. Juraj Palmaj, MUDr. Emília Thurzová, MUDr. Ivan Buran.

A funkcionális vizsgálatok valamint a Manipulációs ás manuális terápia egyre jobban elterjedt a szakorvosok között, főleg a rehabilitáció terén. A fyziátriás és rehabilitációs intézet nem csak hazai szakembereket nevelt, de egyre több energiát forditott a külföldi szakemberek képzésére is.


MUDr. Jitka Ďurianová éa MUDr. Emília Thurzová - elsőként vitték el és oktatták a manuális terápiát oroszországba a 80 as évek elején és az Ő tanitványuk volt a sok kiváló szekember között pl. prof. Siteľ.


1990 ben fordulópontjához ér a Szlovák manuális medicina.Pozsonyban 1990-1992 között az orvosokat és gyógyszerészeket átképző intézetben 120 orvos-manuálterapeutát képeztek ki. Ennek eredményeképpen 1992 ben prof.Karel Lewit 20 kiválasztott orvosból nevelt manuálterápiás oktatókat. Ettől kezdve a manuális medicina már nem csak a rehabilitáció és fyziátria területén volt használatos, hanem egyre nagyobb igény lett arra, hogy az orvosok más szak területen is képzettek legyenek manuálterápiából.


1993 Június 30-án hivatalosan is létrehozták egy manuálterápiás szervezetet az ún.  ’Slovenská Spoločnost Myoskeletálnej Medicíny’ ami a mozgásszervi problémákat már a manuálmedicina szemszögéből kezelte. 1995 től a szlovák manuális medicina az FIMM világszervezet tagja. 


Forrás:http:www.myoskelet-med.sk, https://www.fyzioklinika.cz/manipulace HISTORIE VZNIKU MANUÁLNÍ MEDICÍNY,

Rövid Forditás: 

Michal Vékáš, Dip.BmP


Titul

Prof. MUDr. Karel Lewit, DrSc.